Bob in Burundi – 11

De terugreis.

Het is woensdagmorgen half 8. De wekker gaat en de laatste dag is aangebroken. We douchen en we ruimen de spullen op in de koffers. Grappig dat we met vier grote koffers en twee handbagage aankwamen en nu terug gaan met twee grote koffers en een handbagage. We hebben zelfs een van de handbagage in de koffer gestopt. Veel kleding en spullen hebben we achtergelaten bij de trainers en spelers.

addisababaNa het ontbijt werden we opgehaald door de chauffeur en was Pierre Abega nog even aanwezig om ons te bedanken en een goede reis te wensen. Op de luchthaven was het rustig en na drie uur wachten, vlogen we via Nairobi naar Addis Ababa. We hebben heel veel geluk, want het Nederlands elftal speelde op dat moment en het stond 2-1 voor Australië. Met veel spanning hebben we de rest van de wedstrijd bekeken (3-2 voor Nederland) en gingen we als grote winnaar naar het vliegtuig dat ons naar Parijs en Brussel zou brengen,

We hebben een goede vlucht gehad en een heel klein beetje kunnen slapen. Na een reis van 26 uur zijn we in Almelo aangekomen. Ik ben nog niet echt moe, maar voel mij wel erg zweverig. Vanavond lekker slapen en morgen de laatste dingen opruimen. Maandag ga ik weer naar een hele gewone school in een hele gewone stad. De reis die ik heb beleefd was niet gewoon. Het was bijzonder om in een land te zijn waar er heel veel mensen erg arm zijn en leven in krotten. De mensen op het platte land proberen elke dag te overleven met de kleine beetjes eten die ze hebben.

Ook heb ik veel geleerd over de hardheid van het Burundese leven. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat als er een klasgenootje plotseling wees wordt de volgende dag gewoon op school zal zijn. Ik heb ook geleerd dat je niet de taal hoef te spreken om met elkaar te praten.

Wat ik hoop is dat ik binnen een aantal jaren weer naar Burundi mag afreizen en zien dat het beter gaat met de mensen daar. Ik hoop ook dat we als school misschien iets kunnen doen waardoor de jongens van de voetbalschool en hun familie het beter krijgen.

 

IMG_0224


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading cart ⌛️ ...