Bob in Burundi – 1

De voorbereiding:

Flag_of_Burundi.svgOp 7 juni 2014 vertrek ik met mijn vader naar Burundi. Een land in het zuidoosten van Afrika, gelegen aan het Tanganyikameer en ingeklemd tussen Congo, Tanzania en Rwanda. Wij gaan daar naar toe om bij een voetbalschool trainingen te verzorgen, geld in te zamelen en de kinderen en trainers te informeren over voeding en gezondheid. Mijn vader is er vorig jaar al geweest en is Technisch adviseur bij de voetbalacademie Intwari CDIF.

266px-Ethiopian_Airlines_Boeing_767-300ER_ET-ALC_BRU_2011-6-3We vliegen op de 7e vanaf Brussel, via Parijs/Addis Abeba/Kigali naar de hoofdstad Bujumbura. We moeten 17 uur en 40 minuten reizen en vliegen met Ethiopian Airlines.

Volgende week maandag de 26ste moet ik eerst worden gevaccineerd voor Gele Koorts. Iets dat daar nog steeds voorkomt en je moet hiervoor ingeënt zijn anders kom je het land niet eens binnen.

1000px-LocationBurundi.svg‘Land van de eerlijke mensen’

Burundi is een van de armste landen ter wereld en heeft tussen 1992 en 1999 erg geleden onder de oorlog die er was tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Bijna 250.000 mensen kwamen om en vele honderdduizenden vluchten naar andere landen. Nu is het er redelijk rustig. Het land Burundi werd in 1962 onafhankelijk, daarvoor was het eigendom van Duitsland en Belgie. Ze spreken er Kirundi en Frans. Sommige woorden in het Krundi lijken nog op bijvoorbeeld het Duits. Shule = Schule in het Duits en betekent School. Verder is het een moeilijke taal en ik hoop dat ze mij een beetje begrijpen als ik daar ben.

Er wonen tussen de 7 en 11 miljoen mensen in Burundi, waarvan het grootste deel christelijk is. 66% van deze mensen leeft onder de armoede grens. Iets dat staat voor het eigenlijk niet normaal kunnen leven, niet normaal en genoeg kunnen eten en drinken en de gezondheidsproblemen zijn groot.

m_President-Nkurunziza-named-Burundi’s-best-player-and-scorer-in-the-2012-2013-seasonIn 2005 waren de eerste vrije verkiezingen en Pierre Nkurunziza, die nu nog president is werd gekozen. Het is een president die best wel streng is en vaak zijn zin doordrijft. Maar hij doet ook heel veel goed en de onrust is bijna verdwenen. Eind van dit jaar zullen er weer verkiezingen worden gehouden en ik ben benieuwd of ik daar nog iets van merk. President Pierre Nkurunziza is ook heel sportief. Op zijn verkiezingsronde reist hij per racefiets door het land in een echt wielrenpakje. Hij heeft ook een eigen voetbalteam waar hij soms nog in meedoet. Hallelujah FC heet zijn team en als hij invalt wordt de trainer van de tegenstander aangeraden om hem niet te blesseren.

Klimaat:

Burundi kent een tropisch savanneklimaat. Burundi heeft een regelmatige temperatuur (30′ Celsius), maar wel duidelijk twee seizoenen: een nat seizoen van eind september tot medio mei en een droog seizoen van eind mei tot begin september. De totale hoeveelheid neerslag valt voor een tropisch klimaat in deze regio nog mee. Zo meet hoofdstad Bujumbura gemiddeld ongeveer 800 tot 900 millimeter neerslag per kalenderjaar.

burundi-390x285Zo nu weten jullie iets meer over het land waar ik over bijna twee weken naartoe ga. Ik zal proberen om zoveel mogelijk met jullie te delen.


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading cart ⌛️ ...