Bob in Burundi – 2

Vandaag heb ik ondanks een zere keel mijn vaccinaties gekregen. Ik heb twee spuiten gekregen bij de GGD Travel Health Clinic in Almelo. Eentje in mijn linkerarm voor de Gele Koorts (10 jaar geldig) en eentje in mijn rechterarm voor Hepatitis A+B (25 en levenslang geldig) . De eerste moet je hebben anders kom je het land niet binnen en de Hepatitis is wel verstandig want door het drinken en eten van besmette dingen kun je op latere leeftijd last van bijvoorbeeld je lever krijgen. En dat wil ik niet…

Vaccinaties zijn helemaal niet goedkoop. Als je een verzekering hebt die het vergoedt heb je mazzel, want 100 euro alleen voor de spuiten is veel geld. Maar wie wil nu zo’n lever?

hepatitis-b-4Hepatitis

Hepatitis A (geelzucht) is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Het is een veel voorkomende virusinfectie onder onbeschermde reizigers. Van hepatitis A worden kinderen vaak niet ziek, maar volwassenen kunnen hier tot wel 6 maanden ziek van zijn. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. In veel landen (Marokko, Tunesië, Egypte en Kroatië), waar de hygiëne minder goed is dan in Nederland, kunt u het virus al krijgen door besmet eten en drinken. Een ijsje, salade of ijsklontje in een drankje kunnen al een bron van besmetting zijn. Besmetting kan ook via besmette voorwerpen of handen, bijvoorbeeld het eten van rauwe groenten, fruit en salades dat door besmette handen is aangeraakt.

Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie (wel 100 maal besmettelijker dan het AIDS virus) van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Het hepatitis B virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact. Het meest verraderlijke van deze infectie is de kans op het ontstaan van een chronische leverontsteking die na jaren kan resulteren in leverkanker.

indexMalaria

Naast de vaccinaties heb ik ook een recept gekregen voor malaria tabletten. Malaria is een veel voorkomende ziekte in Afrika en wordt verspreid door de malariamug. Zo’n klein beestje kan heel veel ellende veroorzaken. De tabletten moet ik zeven dagen na terugkomst doorslikken. Je kunt er duizelig van worden en wat buikklachten krijgen.In 2010 zijn zo’n 650.000 mensen overleden aan malaria, voor een groot deel in Afrika en voornamelijk kinderen jonger dan 5. 20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria. Zwangere vrouwen lopen een groot risico om te overlijden als gevolg van complicaties van malaria, maar ook bestaat het risico van spontane abortus of vroegtijdige geboorte. Er bestaat tevens het gevaar van bloedarmoede bij de vrouw en als gevolg daarvan baby’s met een te laag geboortegewicht.

9200000005191364Vroeger kwam malaria ook in Nederland voor. Gelukkig zijn er sinds 1951 geen malariameldingen in Nederland geweest, maar door de klimaatverschuivingen kan het zo maar weer voorkomen. De malariaparasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug. Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden, zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel. Om de malariamug uit de buurt te houden kun je een muskietennet gebruiken. Deze hang je boven je bed zodat je ’s nacht niet kunt worden geprikt. Ook kun je een smeermiddeltje gebruiken om de muskieten te verjagen.

Spierpijn

Je kunt door de spuiten in je arm wat spierpijn krijgen. Het beste is dat je meteen weer gaat bewegen en je armen veel beweegt. Paar keer opdrukken helpt tegen de stijfheid. Van mijn vader heb ik gehoord dat je vroeger in het leger, meteen na de vaccinatie, touw moest klimmen.

Spannend

Over tien dagen vertrekken we en ik kijk heel erg uit naar de reis. Het is een groot avontuur en ik verwacht dat het er warm is en dat ik veel dingen ga zien, leren en doen.

Tot de volgende blog !!!

 


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading cart ⌛️ ...