Bob in Burundi – 9

P1040109Op zondagmorgen hebben we een organisatie bezocht die straatkinderen helpt om hun leven weer enigszins normaal te laten worden. Twee keer per week komen ze naar het gebouw van GIRIYUJA. Daar hebben ze allerlei kleine projecten waar ze kinderen op andere gedachten proberen te brengen waardoor ze in plaats van op de straat hun tijd beter gaan besteden. Ook wordt er in groepen of individueel gesport, waarbij voetbal een belangrijk onderdeel is.

IMG_0592De organisatie GIRIYUJA heeft met de Wereldvoetbalbond FIFA een afspraak dat ze kosteloos gebruik mogen maken van een kunstgrasveld met boarding. Wij zijn meteen gaan kijken bij dit veld, waar een groot aantal sponsoren heeft meegedaan, om het te realiseren. Een ware voetbaltempel in Bujumbura, compleet met lichtmasten, kleedkamers en douches. Na dit bezoek zijn we naar het hoofdkwartier van de Desperados geweest. Nee, geen motorclub, maar een club van vrienden waar Abega al jaren samen mee voetbalt. Het is een hele gezellige groep mannen die op zondag altijd met elkaar voetballen en zoals ze het zelf noemen de derde helft speelt.

 

IMG_0625Het was vaderdag dus heb ik mijn vader uitgenodigd om naar Bora Bora te gaan. Dit is een hele mooie plek aan het strand van Lake Tangayinka. Bij Bora Bora kun je lekker op het strand liggen, wat drinken, wat eten, lekker voetballen en zwemmen in het zwembad of gewoon in het meer. Je voelt je gewoon op vakantie, ergens op het strand van een luxe vakantieoord. Disco muziek die je op de Nederlandse radio hoort en heel veel blanke mensen die in Burundi werken en in het weekend hier bij elkaar komen.

We hebben er lekker van genoten en het was een hele leuke middag. Ik heb nog met een heel lief klein jongetje gevoetbald. ’s Avonds hebben we in het hotel het Franse team aangemoedigd. De eigenaar zou bij een 3-0 overwinning ook het zwembad inspringen. Hahaha, hij heeft het moeten doen, dus met een grote plons was ook hij helemaal nat.

dsc_0024_webOp de maandagmorgen zijn we naar de ambassade van Nederland geweest. Deze ambassade staat midden in het centrum van Bujumbura en in hetzelfde gebouw zitten ook de Belgische en Engelse ambassade en is goed beveiligd tegen mogelijke aanslagen. Bij binnenkomst kregen we een pasje en werden we naar 2e etage gebracht waar wij werden ontvangen door de heer Fritz Meijndert, Hoofd Ontwikkelingssamenwerking. Hij was op dat moment de ambassadeur omdat mijnheer Oppewal niet aanwezig was. Mijnheer Meijndert heeft mij uitgelegd dat er in Burundi geen volledige ambassade is. Het is een jonge ambassade die drie belangrijke punten heeft; Ondersteuning en opleiding van mensen die in de veiligheid werken, zoals de politie. Gezondheidszorg en Ontwikkeling van Land en Tuinbouw. Het is best wel interessant werk wat ze op een ambassade doen, want als je als Nederlander in de problemen zit helpen ze je met noodzakelijke dingen. Als je geen paspoort meer hebt, ziek bent en snel naar Nederland moet of als er een andere noodzaak is.

IMG_0653’s Middags was er een wedstrijd gepland tussen de twee U15 teams. Ik heb toen meegedaan met het 2e team en dat was niet alleen lastig omdat het de iets mindere spelers waren, maar ook omdat het warm en stoffig was. We hebben slechts met 2-1 verloren en er werd goed gevoetbald door beide teams. Het was een fijne dag die we met een lekkere pizza hebben afgesloten.

 

IMG_0612
Bora Bora Beach Club
IMG_0619
Zwemmen in Lake Tangayika
IMG_0603
Gezellig met de Desperados
IMG_0636
Eigenaar Julien van het Hotel gaat nat in het zwembad.

Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading cart ⌛️ ...