Artikel Tubantia ivm Passend Voetbal toernooi

  • -

Artikel Tubantia ivm Passend Voetbal toernooi

Categorie : Passend Voetbal

Dankzij Passend Voetbal kan elk kind voetballen

ALMELO – In 2014 begon hij met Passend Voetbal: voetbal voor iedereen. Dat het concept van Peter van Meerten aanslaat, blijkt nog maar eens tijdens het toernooi bij AVC Heracles. „Elk kind dat bij het reguliere voetbal buiten de boot valt, kan hier doen wat hij of zij het liefste doet”, zegt de Almeloër.

„Kijk”, zegt Peter van Meerten, terwijl hij naar een jongen wijst die non-stop in beweging is en de doelpunten deze ochtend aaneenrijgt. „Hij heeft een klassieke vorm van autisme. Drie jaar geleden stond hij doodstil op het veld, kijk hem nu eens.”

Spelvorm

Volgens de Almeloër is het één van de vele succesverhalen van het Passend Voetbal. Vier jaar geleden begon de voetbaltrainer met de spelvorm en inmiddels is het Passend Voetbal uitgegroeid tot een categorie die inmiddels veel deelnemers heeft en nog steeds groeiende is.

Dat blijkt deze ochtend nog maar eens, als zes teams uit de regio het op het hoofdveld van AVC Heracles tegen elkaar opnemen. Stuk voor stuk kinderen met een beperking, die binnen de reguliere sport buiten de boot vallen en anders niet hadden kunnen voetballen. Jongens en meisjes met autisme, met verstandelijke beperkingen, maar ook kinderen die een visuele beperking hebben of hoogbegaafd zijn en simpelweg niet mee kunnen komen in een regulier jeugdteam. Op veldjes van 20 bij 30 meter, in een vijf tegen vijf-vorm, verbleken alle verschillen en nemen ze het hartstochtelijk tegen elkaar op.

Toeval

Met dank aan Peter van Meerten. Vier jaar geleden begon de Almelose voetbaltrainer met het trainen van kinderen die bij het ‘normale’ voetbal buiten de boot vielen. Per toeval kwam het op zijn pad.  „Ik gaf training aan een jeugdelftal bij PH, toen een moeder van één van die jongens bij me kwam: ‘Ik heb nóg een zoon, die ook graag wil voetballen, maar vanwege zijn beperking nergens terecht kan.’ Dat kan niet, dacht ik direct. Zodoende ben ik met hem, en nog een paar jongens, begonnen met trainen.”

Inmiddels zijn al 37 kinderen doorge­stroomd naar het reguliere voetbal

Peter van Meerten

Het bleek een schot in de roos. Inmiddels staat Van Meerten op doordeweekse avonden bij tal van clubs in de regio op het trainingsveld. Dit jaar alleen al trainde hij 354 kinderen met een beperking. „Inmiddels zijn hierdoor al 37 kinderen doorgestroomd naar het reguliere voetbal. En dat gaat uitstekend”, zegt Van Meerten over de deelnemers. 

Jeugdteam

Volgens Chantal Scharenborg is het een uitkomst. Vanaf de zijlijn moedigt ze haar zoons aan. „Als dit er niet was, hadden ze niet kunnen voetballen”, zegt de Haaksbergse.  Haar ene zoon, Daan (12), is autistisch, terwijl haar andere zoon, Luuk (10), een verstandelijke beperking heeft. In een regulier jeugdteam spelen, bleek voor beide jongens niet mogelijk. „Maar hoe moet je je kind vertellen dat hij niet meer kan doen wat hij het liefst doet: voetballen?” Zodoende kwam Scharenborg in contact met Van Meerten en werd ze al snel de initiatiefneemster achter het Passend Voetbal-team van ‘Topteam HSC’21’. „Inmiddels zitten er negen kinderen in het team. Kinderen die stuk voor stuk anders niet hadden kunnen voetballen.” 

 

Als dit er niet was, hadden ze niet kunnen voetballen

Chantal Scharenborg

G-voetbal

Volgens Van Meerten, ook nog trainer van het G-team van Oranje Nassau, is Passend Voetbal onvergelijkbaar met G-voetbal. „Het zijn over het algemeen kinderen die gevoeliger zijn voor prikkels, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal gehandicapt zijn”, vertelt Van Meerten. „Er zitten zelfs kinderen met autisme tussen, die hoogbegaafd zijn, of een lichte visuele handicap hebben. Het is een voetbalvorm voor kinderen die net niet in het reguliere voetbal mee kunnen komen. Hier maakt het niet uit wat je hebt.”

De succesformule? Die zit vooral in eenvoudige kernwaarden. „Ik benader het allemaal vanuit de voetbalgedachte. Verder is het een kwestie van structuur, duidelijk uitleggen en geduld hebben. En ik ga altijd van de kracht van kinderen uit, in plaats van de beperking.” Het zijn juist vaak de ouders die de drempel over moeten, ziet Van Meerten. „Die zijn vaak zenuwachtiger dan de kinderen, als ze hun zoontje of dochter voor het eerst brengen. Dan komen ze binnen met vlekken in de nek. Maar uiteindelijk gaat het vanzelf. Echt waar. De acceptatie bij deze kinderen is bovendien heel groot. Ze weten allemaal van elkaar dat ze ‘wat hebben’ en houden daar uit zichzelf al rekening mee.”

Scheidsrechter

Van gemekker is deze ochtend dan ook geen sprake. Niet richting eigen teamgenoten, maar ook niet richting de scheidsrechter, die binnen het Passend Voetbal de naam ‘spelbegeleider’ draagt. „Ik heb net niet één keer hoeven te fluiten”, zegt Bob van Meerten. „Het gaat allemaal heel eerlijk.” Volgens vader Peter is dat ook een van de mooie eigenschappen bij kinderen met autisme: „Ze weten wat de regels zijn. Als ze een bal voor het laatst geraakt hebben en hij passeert de achterlijn, geven ze zelf al aan dat het een hoekschop is. Ook al staan ze dan met 2-0 achter.”


Loading cart ⌛️ ...